Image default
News Politics

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Politiek

Verslag formatieproces Informateur Mariëtte Hamer komt donderdagmiddag 02.09.2021 met haar verslag over het vastgelopen formatieproces. Ook zal ze haar verslag toelichten, melden ingewijden in Den Haag.

Ze is er niet in geslaagd een meerderheidskabinet in de steigers te zetten, zoals de opdracht van de Kamer luidde. Omdat VVD en CDA niet willen regeren met een […]

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021 — Debat in de Digitale Hofstad

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Na vijf maanden wordt formeren echt elimineren: ‘We moeten afstrepen’

Informateur Mariëtte Hamer begon de nieuwe week op maandag 30.08.2021 met een gesprek met PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Beide linkse leiders kregen zaterdag van hun partijleden het groene licht om samen op te trekken tijdens de slepende kabinetsformatie.

“Wij gaan verslag doen van wat er dit weekend bij onze partijen is gebeurd en wat dat voor onze samenwerking betekent”, zei Klaver voor het gesprek met de informateur.

Morgen 31.08.2021 krijgen de linkse tandem en ChristenUnie naar verwachting hun slechtnieuwsgesprek met informateur Mariëtte Hamer. Langzaam beweegt het Binnenhof naar een minderheidsregering.

Urenlang zaten VVD-, D66- en CDA-kopstukken vandaag bij informateur Mariëtte Hamer in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Maar ook aan het einde van dag 166 na de Tweede Kamerverkiezingen waren discretie en clichés het devies bij de partijleiders. 

De tegenpolen aan de beurt

Kortom, Informateur Mariëtte Hamer gaat dinsdag 31.08.2021 nog eens proberen duidelijkheid te krijgen van de verschillende partijen over welke coalitie mogelijk is. De tegenpolen komen gezamenlijk langs om uit te leggen waarom ze samenwerking niet zien zitten, zo blijkt uit de agenda van de informateur.

Morgenochtend staat eerst een gesprek gepland met Rutte (VVD), Hoekstra (CDA), Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks). VVD en CDA hebben eerder laten weten niets te voelen voor een coalitie met twee linkse partijen. Ook het voorstel van de PvdA en GroenLinks om één blok te vormen heeft daar voor zover bekend geen verandering in gebracht.

Demissionair premier Rutte wil nog steeds niets zeggen over het vervolg van de formatie, ook niet of hij een formatiepoging met PvdA en GroenLinks wil wagen. “Ik weet dat jullie je kapot ergeren dat we zo weinig kunnen zeggen“, zei de VVD-leider na afloop van zijn gesprek met informateur Hamer en de D66- en CDA-delegaties. “Maar alles wat we erover zeggen, helpt niet bij het proces.”

Rutte en Hoekstra blijven bang dat twee linkse partijen de coalitie instabiel zullen maken. GroenLinks-voorman Jesse Klaver riep ze vandaag op om hom of kuit te geven. De leden van zijn partij en die van PvdA bleken dit weekend voorstander van gezamenlijk optrekken van de twee partijen in de formatie als één links blok.

Achter de schermen klonk dit weekend ook weer dat de samenwerking op links geen verandering brengt in dat standpunt. D66 wil overigens juist wel graag met de twee linkse partijen aan tafel.

Daarna komen Kaag (D66) en Segers (ChristenUnie) langs. Kaag wil de huidige coalitie met de ChristenUnie niet voortzetten, omdat ze stappen wil zetten op medisch-ethisch gebied, zoals euthanasie. De ChristenUnie is daar tegen. Segers voelt zich op zijn beurt niet welkom vanwege de opstelling van Kaag.

Minderheidskabinet

In de middag staat dan een sessie gepland met de partijen die elkaar in ieder geval niet uitsluiten: VVD, D66 en CDA. Die zouden ook een minderheidskabinet kunnen vormen, zoals de laatste tijd regelmatig wordt geopperd.

Inmiddels is de formatie al 5,5 maand bezig en is er nog weinig zicht op een nieuw kabinet. De twee winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, willen allebei een andere richting op. De VVD wil het liefst een voortzetting van de huidige coalitie, terwijl D66 hoopt op een progressief vijfpartijenkabinet met PvdA en GroenLinks.

Politiek

%d bloggers liken dit: