Image default
Life Style Media zo doe je dat

FBI Onthult: De grootste waarschuwingssignalen die een oneerlijk persoon onthullen:

Oneerlijk

Iedereen heeft een tell. Je vrienden, collega’s, familieleden, partner en baas onthullen misschien hun ware bedoelingen, maar omhullen ze in slimme vermommingen.

Als gepensioneerd FBI speciaal agent en voormalig hoofd van het Counterintelligence Behavioral Analysis Program, heb ik 21 jaar lang mensen verslagen wiens enige bedoeling misleiding en bedrog was. Door jaren van vallen en opstaan herkende ik bepaalde belangrijke patronen en leerde ik hoe ik mensen “groter” moest maken – of voorspellen wat anderen zullen doen, en ze dienovereenkomstig vertrouwen.

Hier zijn de grootste waarschuwingssignalen die een oneerlijk persoon onthullen:

1. Ze spreken in absolute waarden, zoals ‘altijd’ en ‘nooit’.

Absoluten zijn bedoeld om een standpunt te ondersteunen, maar ze zijn zelden waar en kunnen gemakkelijk aanzetten tot ontkenning en oppositie.

Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Je complimenteert me nooit”, smeken ze je gewoon om te zeggen: “Dat is belachelijk! Ik herinner me dat ik je complimenten gaf!” Zelfs als je weet dat iemand gewoon overdrijft, kan het moeilijk zijn om te zeggen of ze het weten. Wanneer absoluten onbetwist worden, hebben ze een perverse neiging om herboren te worden als de waarheid.

Mensen die betrouwbaar zijn, hebben de neiging om woorden te gebruiken die absolute waarden verzachten, zoals ‘meestal’, ‘vaak’, ‘waarschijnlijk’, praktisch,’ ‘soms’, ‘vaak’ en ‘over het algemeen’.

2. Ze scheppen op door hun prestaties te bagatelliseren.

Veel mensen denken dat ze kunstzinnig kunnen opscheppen, maar dat is echt niet zo. Sommigen wachten op het juiste moment in een gesprek om terloops hun 15 seconden zelfpromotie in te gooien – als louter informatie, een relevant voorbeeld of een flits van grappige herinnering. En als je ze de pluim geeft die ze zoeken, poetsen ze het eraf.

Als ze een naam laten vallen, noemen ze de “Grote Naam” in een cluster van onbekenden, alsof ze zich niet eens bewust zijn van hun statuszoekende. Een ander voorbeeld is de collega die altijd probeert gerust te stellen dat je iets beters kunt doen dan zij, onder het mom van aanmoediging. Maar hun primaire doel is om je eraan te herinneren hoe geweldig ze zijn – terwijl je moeite hebt om het te doen.

3. Ze proberen je te plezieren door mensen te beoordelen die jullie allebei kennen.

Ze impliceren dat je beter bent dan die andere mensen, anders zouden ze hun afkeuring niet toevertrouwen. Ze geven je de kans om in te springen met je eigen afkeuring voor die mensen, alsof het een gezonde vorm van binding is.

Ondertussen denk je alleen maar: Wat zeggen ze over mij als ik er niet ben?

4. Ze zijn zeer defensief.

Gevaarlijke eigenschap! En een van de meest voorkomende. Veel mensen hebben het gevoel dat als ze iets ontkennen, het ophoudt te bestaan.

Ze veranderen kritiek op zichzelf in een grap of in een beledigende uitspraak die nergens op slaat. Ze pruilen. Ze gedragen zich passief agressief. Ze veranderen van onderwerp. Ze verdraaien de ‘beschuldiging’. Of ze trekken zich gewoon terug.

Dit zijn de manieren waarop oneerlijke mensen hun schilden opzetten. Schilden omhoog, informatie eruit. Schilden naar beneden, informatie erin.

5. Ze houden van debatteren.

Ik heb het niet over een uitwisseling van rationele ideeën. Ik heb het over de hyperemotionele hondengevechten die nu overal tegengestelde discussies domineren, van “The Real Housewives of New Jersey” tot politieke debatten.

Debattactieken zijn slechts een reeks trucs die schokkend ineffectief kunnen zijn bij het manipuleren van mensen. Enkele van de ergste zijn: mensen aanvallen in plaats van ideeën, insinuatie en insinuaties gebruiken, spelen op angsten, sarcastisch en afwijzend zijn, zondebok zijn, het onderwerp veranderen en mensen labelen.

Oneerlijk

Er was eens een tijd dat je geen voldoende in het Engels kon halen als je zo communiceerde. Nu kun je je kandidaat stellen voor een spraakmakend kantoor.

Meer over Leugens en Bedrog Klik HIER

6. Ze praten te veel en zeggen te weinig.

Meestal omdat ze iets proberen te verbergen of gewoon niets te zeggen hebben. Dus proberen ze kwantiteit te vervangen door kwaliteit, vooral door betekenisloze buzzwords zoals “negatieve groei”, “thought leader” of een momenteel alomtegenwoordig cliché du jour te laten vallen: “strategische planning” – alsof een regulier plan slechts een verlanglijstje is.

Winston Churchill – een begenadigd spreker en Nobelprijswinnaar in de literatuur – zeidaarentegen ooit: “Korte woorden zijn het beste, en oude woorden, kortom, zijn het beste van alles.” Een soortgelijk gevoel werd weerspiegeld door business communications specialist L.J. Brockman, bedenker van de C2M2-formule, die de vier primaire kenmerken van succesvolle communicatie aanduidt: duidelijk, beknopt, gedenkwaardig en motiverend.


oneerlijk


7. Ze weten niet hoe ze zich moeten verontschuldigen.

Verontschuldigen is vrij eenvoudig. Je zegt: “Het spijt me.” En dat is het. Helaas is het iets dat je zelden zult horen van een oneerlijk persoon. Ze zullen zeggen: “Het spijt me. Maar …” Mijn herinnering laat me in de steek. Dan komt het gezicht, meestal gevoed door een beschuldiging: “Maar ik deed het alleen omdat jij het deed, blah, blah, blah.”

Dit gebeurt uit angst, vooral in de gemeenschappelijke vermommingen van angst van arrogantie, perfectionisme of een andere vorm van superioriteit. Het centrale, zelfverdoemde uitgangspunt van de persoon is: Het draait allemaal om mij, en als ik gewoon pleit niet schuldig te zijn aan elke aanklacht, zal het zo blijven.

Mijn advies? Stop terwijl je voor ligt.

8. Ze vertonen ongemakkelijke lichaamstaal.

Non-verbale communicatie is de ultieme dode giveaway. Hier zijn enkele tekenen die aangeven dat een persoon zich ongemakkelijk voelt bij wat ze zeggen:

  • In tegenstelling tot met een echte glimlach gaan de mondhoeken niet omhoog, maar worden ze recht naar achteren getrokken. De glimlach omvat niet hun hele gezicht en hun wenkbrauwen worden vaak gefronst.
  • Hun hoofdhoek is iets naar achteren gekanteld, in plaats van naar beide kanten. En ze kijken letterlijk in hun neus naar je.
  • Mensen die waarachtig zijn, hebben hun ogen wijd open. De ogen van een oneerlijk persoon zijn echter enigszins afgesloten en hebben de neiging om op je te worden vergrendeld, zonder veel beweging.

(Als je deze tekens ziet, is het verstandig – en vaak vriendelijk – om ze speciale aandacht te geven over waarom ze zich ongemakkelijk voelen.)

Deze uitdrukkingen zijn het meest onthullend als ze vaak voorkomen, maar niet altijd. De keren dat ze niet gebeuren, geven me een basislijn voor evaluatie. Dan, als ik deze tekens zie, heb ik een goede reden om ze te analyseren voor andere verhalen die laten zien hoe ze zich echt voelen.

Meer over Leugens en Bedrog Klik HIER

Robin Dreeke is een bestsellerauteur, professioneel spreker en gepensioneerd FBI Special Agent en voormalig hoofd van het Counterintelligence Behavioral Analysis Program. “SIZING PEOPLE UP: A Veteran FBI Agent’s User Manual for Behavior Prediction” is zijn derde boek. Volg Robin op Twitter @rdreeke.

Oneerlijk

%d bloggers liken dit: